Évszakok Buenos Aires-ben (2002)

evszakokTangó-táncjáték

Az Astor Piazzolla zenéjének ihletésére készült egész estés, élő zenés darab. Táncmű, melynek során az egyes koreográfiák a férfi és nő között dúló érzések széles palettáját elevenítik meg.

Az est folyamán végigkísérjük és végig éljük az évszakokat a koreográfiák szereplőinek sorsán, kapcsolataik alakulásán keresztül.

A zene és a tánc egymás hatását erősítve fejezi ki a négy évszak jellemző hangulatait, a természet és az emberi lélek összefüggéseit, minden formán és kereten átütő erejét.

A darab kerete Vivaldi: A négy évszak című versenyműve, mely Piazzolát is megihlette. Piazzolla műveit a Tél utolsó vonulata és a Tavasz kezdete fogja közre, utalva az idõ végtelenségére, folyamatosságára, az emberi érzések váltakozásának állandóságára. Piazzolla négy évszakjának darabjai az előadás pillérei, melyeken a tangó lüktetése, fülledtsége, lendülete süt át.

A koreográfiák változatos összeállításban mozgatják a táncosokat, akik szuggesztíven fejezik ki a zene által közvetített érzelmeket, hangulatokat. Megjelenik a tavasz vidámsága, naivitása éppúgy, mint egy szerelmi háromszög a kötődésekkel, féltékenységgel, megcsalatással. Fergeteges lendület, majd komor hangulat, erőszak, lágyság és vadság váltakozik.

Az előadás során, élő zenei megszólaltatással az argentin tangó valamennyi válfaja, a drámai, az elegáns tangó, és a háromnegyedes vals is felvonul.

A produkció 2006 nyarán került felújításra.

Bemutató: 2002, Nemzeti Táncszínház

  • Zene: Bartha Katalin – hegedű, Szokolai Zoltán – harmonika, Lázár György – billentyűs hangszerek, Nagy Ottó – cselló, Császár Péter – bőgő
  • Multimédia: Molnár Manó
  • Rendező-koreográfus: Budai László
  • Produkciós és művészeti vezető: Bartha Katalin

Videórészletek…